PitPoint maakt grote stappen op het gebied van elektrisch rijden. Begin vorig jaar liet PitPoint al weten dat zij laadpalen gaat exploiteren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Inmiddels zijn dat al meer dan 1.000 laadpalen. PitPoint slaat de handen ineen met technologiebedrijf en elektriciteitsleverancier edmij en duurzame energieproducent Statkraft om slim laden in de praktijk te brengen. Zo maken we samen groener en goedkoper rijden mogelijk.
Slim laden, een duurzame oplossing
Met behulp van wiskundige modellen kan het opladen van elektrische voertuigen beter gereguleerd worden en kunnen piekbelastingen op het elektriciteitsnet worden voorkomen. Dit noemen we slim laden. De technologie achter het slim laden kan ook worden ingezet om elektriciteit in te kopen als er een groot aanbod van duurzame energie is. Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten. Er wordt groener gereden en het gebruik van duurzame energie is op dergelijke momenten goedkoper dan reguliere elektriciteit. Het is dus een duurzame en kostenbesparende oplossing in één.
Slimme samenwerking
PitPoint gaat samenwerken met edmij en Statkraft om slim laden ook voor de laadpalen van PitPoint mogelijk te maken. De partijen combineren hun kennis zodat de laadpalen aangestuurd worden op basis van het aanbod van duurzame energie en de inkoopkosten die hiermee gepaard gaan. PitPoint zet haar expertise op gebied van laadpaaltechnologie in. edmij zet slimme software in om het elektriciteitsverbruik op de laadpalen dagelijks te voorspellen. Statkraft levert de duurzaam opgewekte energie. Koen Dejonghe, Business Development Manager bij Statkraft: “Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan duurzame elektrificatie van de mobiliteitssector. Het optimaal gebruik van duurzame energie voor de belevering van een EV infrastructuur is een goed voorbeeld van verdere decentralisatie in de energiesector.” Jan Theo Hoefakker, Managing Director Public Transport bij PitPoint: “In plaats van simpelweg stroom afnemen en daarvoor betalen, gaan we nu veel strategischer duurzame stroom inkopen. Voor het eerst kijken we naar gebruikersdata om slimmer te laden. Hiermee kunnen we interessante kostenbesparingen realiseren en zorgen voor echte duurzame mobiliteit.”
Werkwijze
PitPoint, edmij en Statkraft gaan samen bepalen welke variabelen van belang zijn voor een optimalisatiemodel. Vervolgens wordt gekeken wanneer de laadpaal het best kan worden geactiveerd. Jeffrey Bartels oprichter van edmij: “Onze kracht is het verzamelen van data en het bouwen van algoritmes in combinatie met het leveren van duurzame energie. Door ons geïntegreerde model te combineren met de laadpaalkennis van PitPoint, kan PitPoint straks anticiperen en inspelen op de aanvoer van duurzame energie. Dit kan enorme winst opleveren.”