Er zijn 2 Begrippen in deze lijst die beginnen met de letter F.
FCR (Frequency Containment Reserve, ook wel primaire reserve)
Landelijk netbeheerder TenneT is verantwoordelijk voor de balanshandhaving - het continue in balans houden van het aanbod van en de vraag naar elektriciteit - van het Nederlandse hoogspanningsnet. TenneT betaalt marktpartijen een vergoeding voor diverse balanceringsdiensten om de systeembalans te handhaven en te herstellen: primaire reserve, secundaire reserve en tertiaire reserve (‘noodvermogen’). TenneT koopt deze diensten in via veilingen.
De frequentie van het internationale hoogspanningsnet is 50Hz. TenneT stabiliseert frequentieverstoringen met de primaire reserve (FCR). TenneT wil de frequentie op 50Hz houden. Wanneer er te weinig elektriciteit het net op komt wordt de frequentie lager. Een batterij (bijvoorbeeld) kan deze afwijking oplossen door op dat moment elektriciteit te leveren. Dit kan ook andersom, door bij overschotten de batterij op te laden.
De frequentieafwijking is op lokaal niveau. Om deze balanceringsdienst aan te kunnen bieden, moet je daarom de frequentie lokaal meten en daar tegengesteld, in beide richtingen, op kunnen reageren.
Het gevraagde minimale vermogen is 1 MW. Dat vermogen moet je binnen 30 seconden kunnen leveren voor een periode van maximaal 15 minuten. Verder moet je TenneT dagelijks vóóraf informeren over de locatie en de specificaties van het vermogen dat je beschikbaar hebt. Enige jaren geleden waren het vooral de traditionele energiebedrijven en zeer grote verbruikers die balanceringsdiensten leverden. Tegenwoordig kunnen ook kleinere partijen dit doen via de zogenaamde Balance Service Providers (BSP). Het is mogelijk om het vermogen van verschillende partijen samen te voegen (aggregeren) en gezamenlijk aan te bieden aan TenneT. Een aggregator, zoals Edmij, zoekt partijen die elkaar aanvullen en realiseert zo een ‘pool’ van vermogen die voldoet aan de eisen van TenneT. Op die manier kunnen ook kleinere assets geld verdienen met het leveren van systeemdiensten aan TenneT.
Flexibiliteit
Kans voor partijen met flexibiliteit
Onbalans is niet alleen een risico, maar ook een kans voor partijen met flexibiliteit; flexibel inzetbare apparaten zoals een accu (energie-opslag), oven, vriescel, gemaal, windturbine, zonnepaneel of warmtekrachtkoppeling. Indien je in staat bent om met deze apparaten je verbruik of productie aan te passen bij hoge of juist bij lage onbalansprijzen zijn er veel arbitrage mogelijkheden.
Onbalansprijzen fluctueren sterk, mede door het groeiende aandeel hernieuwbare energie zoals wind- of zonne-energie. De onbalansprijs is daarmee een goede graadmeter voor de beschikbaarheid van duurzaam opgewekte elektriciteit: als er relatief veel duurzaam opgewekte elektriciteit beschikbaar is, dan zijn prijzen relatief lager en naarmate prijzen stijgen worden er steeds inefficiëntere en meer vervuilende opwekinstallaties ingezet.
Met deze ‘flexibiliteit’ verdien je niet alleen geld maar draag je dus ook bij aan een beter milieu. Je maakt gebruik van duurzame energie die er op enig moment werkelijk is. In het geval van bijvoorbeeld een batterij bewaar je de duurzame energie die soms overtollig is. En op momenten dat er stroomtekorten zijn, (en vooral conventionele energiecentrales stroom produceren), ontlaad je de batterij weer. Daarmee verklein je de noodzaak tot het verbranden van fossiele energie